Kesä on tietysti paras aika lomailuun, mutta se on myös hyvä ajankohta tehdä erinäisiä puunhoitotöitä.
Puiden leikkaaminen
Keskikesällä, nestevirtausten lakattua, puut ovat täynnä virtaa ja elävän solukon leikkaaminen on taas mahdollista. Nuoria puita voidaan valmentaa kasvuympäristöönsä sopivaksi rakenneleikkaamalla ja varttuneempia puita voidaan ylläpitää hoitoleikkausten, latvustuentojen sekä kuntoarvioon perustuen pienennysleikkausten avulla.
Puita leikattaessa tärkeintä on muistaa, että risukasan koko ei elävää lehtimassaa poistettaessa ole työn tehokkuuden mittari! Maltilliset oksien poistot ja oikeat sahauskulmat huomioiden elinvoimainen puu pystyy reagoimaan sille aiheutettuihin vaurioihin paremmin.
Kuva: Rakennusten välissä kasvavan tammen oksat hipoivat jo seiniä ja sen latvuksessa oli paljon kuolleita oksia. Hoitoleikkaamisen avulla tammen oksien kasvua suunnattiin pois rakennuksista ja sen kuolleet oksat poistettiin.
Puiden istutus ja juuristoalueen hoito
Kiipeilyvarusteiden ja sahan kevyempi ja varsin mieluinen vaihtoehto on lapio. Uusien puiden istuttaminen on aina positiivinen asia. Hyvä taimimateriaali, oikeat istutusmetodit ja riittävä kastelu antavat hyvät lähtökohdat puun onnistuneelle kasvuunlähdölle.
Lapiotyöskentelyllä voidaan myös edesauttaa jo olemassa olevien puiden hyvinvointia. Oivallista juuristoalueen hoitoa ovat mahdollisen maatäytön ja nurmikon poistaminen puiden tyvialueilta.
Kuvat: Nurmikon uusimisen yhteydessä kuusten tyvelle oli kertynyt täyttöä ja se alkoi näkymään alaoksien sekä neulasten liiallisena kuivumisena. Juuristoalueen hoitona puiden juurenniskat kaivettiin esiin ja tyvialueelle levitettiin kevyt kerros kuorikatetta.