Poikkeuksellisen lämpimästä syksystä huolimatta yöt pitenevät ja puut valmistautuvat lepoon. Kesän vihreyden tilalle muodostuu syksyn väriloisto, ruska.
On mahdollista, että kasvukauden kiireet ovat siirtäneet puiden hoitotoimenpiteitä ja nyt saatetaankin pohtia voiko syksyllä leikata puita.
Mielestäni vastaus on varsin yksiselitteinen – kyllä voi, mutta kohtuudella.
Kuolleet ja vaurioituneet oksat kannattaa poistaa etenkin jos ne pudotessaan voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Sama pätee yhtä hyvin omenapuihin, miksi jättää omenasadon painosta revennyttä oksaa odottamaan kevättalvea jos sen voi poistaa syystöiden yhteydessä.
Pienten oksien poistolla tai maltillisella oksien typistämisellä ei myöskään ole merkittävää vaikutusta terveen puun talveentumiseen. Myös kotipuutarhan omenapuun kevyt leikkaus, esimerkiksi vesiversojen poisto voidaan tehdä syksyllä.
Leikkaustarpeen arvioiminen on aina puukohtaista ja siihen vaikuttavat esimerkiksi puun rakenteelliset ominaisuudet, puun kunto ja kasvupaikan tuomat vaatimukset.
Varmasti tärkeintä puiden leikkauksessa on muistaa toimenpiteiden jaksottaminen. Kaikkea ei kannata ottaa kerralla vaan tarvittavat leikkaukset toteutetaan pikkuhiljaa, vuosien kuluessa.
Samainen sääntö pätee niin kadulla kasvavaan puistolehmukseen kuin omakotitalon omenapuuhun. Liiallinen leikkaaminen näkyy runsaina vesiversokasvustoina ja isot oksien poistot tekevät aikojen saatossa puista vaarallisia sekä lyhentävät niiden elinikää.
On siis hyvä harkita muitakin vaihtoehtoja ennen kuin naapurin auttava käsi saapuu moottorisahansa kanssa ja huomaa pian tehneensä pihapuustasi torson. Ammattitaitoinen puunhoitaja toteuttaa hoitoleikkaukset puiden parhaaksi, turhia vaurioita välttäen. Se milloin puita leikataan, ei ole läheskään yhtä tärkeää kuin miten niitä leikataan ja kuinka paljon niistä leikataan yhdellä kertaa.
Kuulaita syyspäiviä toivottaen
Miia Kuokkanen
